CEEC

Home/CEEC
CEEC 2019-07-08T06:53:50+00:00

De CEEC (Conseil Européen des Economistes de la Construction or The European Council of Construction Economists) is een Europees samenwerkingsverband met als doel om de beroepsgroep en het vak van kostendeskundigen op Europees gebied te promoten. Ook het bevorderen van opleidingen en erkenning van professionals in de diverse landen staat hoog op de agenda. Daarnaast is CEEC ook de link van de beroepsgroep naar EU- organisaties. CEEC is 35 jaar geleden opgericht door enkele nationale instituten die de bouwkostendeskundigen representeren. Sinds 2013 vertegenwoordigt Creon Swaghoven van Assay PVE  de NVBK in dit samenwerkingsverband. Sinds 2017 is Creon Swaghoven General Secretary van CEEC en vertegenwoordigt daarmee de CEEC ook internationaal.

De CEEC komt twee maal per jaar bij elkaar om te vergaderen en kennis over de ontwikkelingen in de bouwsector per land en het vak uit te wisselen. Ook voert CEEC projecten uit of sluit zich aan bij andere internationale projecten:

  • ICMS. De ICMS ofwel International Construction Measurement Standard (ICMS) biedt een internationale standaard voor rapportage en benchmarken van bouw- en infrakosten en is opgesteld door een coalitie van toonaangevende partijen over de hele wereld.
  • CEEC Code of Measurement. De CEEC Code of Measurement 2014 is sinds einde 2015 beschikbaar. Deze Code of Measurement for Cost Planning is hier (in het Engels) te downloaden. Tevens wordt vanuit CEEC deze code of measurement door delegates uit de verschillende landen vergeleken met de standaard in het betreffende land, bijvoorbeeld de NEN 2699 voor Nederland.
  • Vergelijking competenties kostendeskundige in verschillende Europese landen. In 2015 is binnen CEEC een nieuw project opgestart waarbij de verschillen in competenties van een bouwkostendeskundige in de aangesloten landen worden geïnventariseerd.
  • Lopende projecten zijn de kostenmodellen voor kantoorgebouwen, woningbouw (appartementencomplex en op dit moment is de deelnemer uit Hongarije bezig de laatste hand te leggen aan een model voor industriële gebouwen. De zal ter zijner tijd worden verstrekt aan alle CEEC leden, die vervolgens cijfers van hun land in vullen.

Voor meer informatie over CEEC, klik hier.